Кращий в світі бутерброд, або Ода селу
Дивна заява - сьогодні я з'їла найсмачніший бутерброд у своєму житті. Так. Хто ще може таким похизуватися? І взагалі, чи пам'ятаєте ви смак найкращого бутерброду, молока чи суничок, які вам без сумніву доводилося куштувати не один раз?
Може це прозвучить якось пафосно, але нема за кордоном таких огірків. Всі овочі і фрукти там якісь не такі. Звісно, якщо це помідор, він правильного кольору і форми, коли розрізаєш - правильної консистенції, коли надкусуєш, то очевидно, що ти їш помідор, а не авокадо, але все одно, ти скоріше "мозком" розумієш, що це помідор, тобто знаєш ідею помідора, і те, що в тебе в роті, в принципі в цю ідею вписується. Але він не пахне. І на смак він якийсь прісний, тому ніяк не рецептори язика твоєму мозку розказують, що ти їш, а якраз навпаки.
Минулої осені мені довелося їсти кавун в селі Борова, під Києвом. Що то був за кавун, і як він пах... Я до сих пір пам'ятаю його запах. Справжня насолода, як у старій рекламі "Корони".
І ось, сьогодні, я їла бутерброд. Ось цей, буквально.
У мене вдома завжди є свіже масло, молоко і сметана. Коли б ви не приїхали, взимку чи влітку, вночі чи вдень, їх ви завжди знайдете. Процес їхньої появи безперервний, і в нього вкладаються і виражаються всі сили нашого "села", у моєму конкретному випадку то праця моєї родини. Ось, я провела розслідування. Масло виглядає так.
Так виглядає майбутнє масло - молоко мусить вистоятися у три- та дволітрових банках.
Якщо ви з села, ну або у вас там живуть бабуся чи дідусь, ви маєте приблизне уявлення про те, скільки праці вкладено в цей малий бутерброд. Якщо не маєте, то горе вам, бо ви просто не знаєте тоді ціну людського поту, натружених спин, мозолистих, загрубілих рук, і виходить, ніколи не зможете оцінити смак справжнього, домашнього масла.
Недавно до мене дійшло, що люди можуть діставати задоволення нечасто. І його ще буває два типи - духовне, чи моральне, і фізичне. І от якщо перше дістати відносно легко - подивитися гарний фільм, послухати Шопена, розв'язати задачку, поспілкуватися з друзями, тощо, то фізичного задоволення досягнути важче. Знаю, про що всі зразу подумали і так, це варіант :) Але виявляється, що коли ти справді смакуєш їжею, коли вона просто тане у роті, коли ти розтягуєш смак, коли вона пахне, в кінці кінців, ось тоді насолоджуєшся по-справжньому, по-людськи.
Це відкриття мене дуже вразило, і боюсь, не кожен мене зрозуміє, ну вже. Щиро бажаю, щоб ви якнайшвидше відкрили свій найсмачніший бутерброд і, знову пафос, смак його назавжди залишився у вас в серці.
0 коммент.