Про Перших

by - апреля 23, 2013

Недавно я натрапила на новий серіал. Називається "Вікінги". Ну таке... Волохаті чуваки бігають, воюють, люблять і, за всіма законами жанру, сподіваються на славну смерть та вічний бенкет у Вальгаллі. Цікавий момент - багато уваги приділяється скандинавській міфології та вірі як такій, особливо після того як головний герой випадково подружився з англосаксонським монахом і вони в унісон дивуються причудам бога(-ів) одне одного. А ще головний герой голубоокий.

Справа в тому, що ніколи не знаєш, що тебе наштовхне на Думки. У моєму випадку це, як не дивно, один вікінг. Він жив чесно і спокійно, ну принаймні настільки чесно і спокійно яким можна вважати життя істинного варяга, і одного дня вирішив, що попливе не на балтійські землі, на схід, куди він і його побратими плавали зазвичай, а на захід, у відкрите море. Нікого до нього такі крамольні думки не займали - всі знали, що на заході нічого нема, там просто кінець світу. Наш же герой щиро вірив у існування за морем багатих земель, і знав, що головне в цьому морі не загубитися. Видно витязь він був не з простих, адже спеціально для своєї місії придумав новий супер-прилад для навігації! 



Одним словом, поплив. І відкрив Англію. Так почалася всім нам відома "ера" вікінгів. Не знаю, наскільки багато тут правди, і чи справді саме мій голубоокий варяг був тим Першим, але хтось же був. Хтось колись першим, відкинувши всі умовності і забобони, поборов страх перед невідомістю і пішов на неймовірний ризик - ризик бути осміяним, бути відкинутим суспільством, ризик бути вбитим на тому боці чи взагалі, що найімовірніше, зважаючи на тодішній технічний прогрес, до того боку так і не дістатися. І, що я особисто вважаю найдивовижнішим, ризик був того вартий!

Цікаво, скільки було до нас таких Перших... І, незважаючи на те, що вони свій внесок "внесли", я впевнена, що сьогодні ми імен більшості з них не знаємо. Також характерно те, що чим глибше ми в історію занурюємося, тим Перших стає більше, а записів про них - менше.



Перший програміст, перший космонавт, перша жінка-президент, перший хірург-трансплантолог, перший пілот, перший водій... Всі ті Перші, в кого з'явилися ідеї про комп'ютер, політ у космос, політику, медицину... Нарешті ті, хто вперше порахував, вперше прийняв рішення за інших, вперше піднявся у повітря, вперше приклав до ранки подорожник... Всі вони жили в різні часи, різні епохи, різні ери в кінці кінців, і звісно елемент щасливої випадковості комусь та й допоміг, але безперечно всі мали дещо спільне. Нестандартне мислення, це точно.



Наприклад, особливо нестандартно мислив той з Перших, хто вперше побачивши чорношкірого вирішив, що з нього може вийти непоганий раб (не кажу вже про ту світлу голову, яка вперше додумалася до того, що інший може бути його рабом).

Щодо інших якостей... Чи то були допитливий розум, чи жага до знання, чи сила волі, чи все разом, чи і зовсім нічого з перерахованого - нам залишається лише здогадуватися.

Цікаво, чи є сьогодні серед нас такий Перший? І якщо так, то що судилося йому? Не знаю як ви, але я, наприклад, схиляюсь до того, що вищеперерахованими якостями в певній мірі володію. Може це я?  :) А може, це хтось із ВАС?

You May Also Like

0 коммент.